Tryck på ESC för att stänga

Ta tag i din träning

Om du hittar en form av motion eller träning som du tycker om är chanserna stora att du fortsätter. Det är ingen ide’ att göra som alla andra, bara för att det är modernt. Då är det lätt att du tappar sugen och ger upp. Pröva gärna på lite olika sporter och grenar om du är ny till det här med träning. Men även om du redan är aktiv kan det vara roligt att prova på något nytt ibland.

Samtidigt brukar det fungera bäst om du varierar dina pass. En del styrketräning är bra att få med, vare sig du vill få stora muskler eller inte. Likaså är kardiovaskulär träning grundläggande, hjärtat måste få träning det också. För att behålla motivationen är det viktigt att ha mål framför dig.

Sätt mål för träningen

Vad kan du då ha för mål med din träning? Ett allmänt, mycket vanligt, mål är att gå ner i vikt. Andra vill bli starkare, orka med mer varje dag. För en del är det viktigt att öka energiresurserna. Det är klart att du blir trött när du tränar, men i det långa loppet är det tvärtom. Oavsett vilka dina mål är gäller det att vara förberedd.

Förutom utrustning bör du förbereda dig mentalt. Det är jobbigt att träna. Du kommer att tappa sugen ibland. Men det är möjligt att skapa rutiner och komma in i det hela på relativt kort tid. I slutändan kommer du inte att klara dig utan dina träningspass. Det blir en del av livet, och en viktig sådan. Ta hand om dig själv och se till att ha allt du behöver inför din stund med motion.

Ge inte upp

Det kan som sagt vara hårt, speciellt i början. Du använder muskler som varit stillasittande allt för länge, och de kommer att protestera. Det kanske värker i kroppsdelar som du aldrig varit medveten om förr, och du är helt slut. Men nästa gång går det lite lättare. Du orkar kanske mer eller så återhämtar du dig snabbare. Det blir en dominoeffekt där ett framsteg leder till nästa. Motivation är viktig när du tränar.

Ett sätt att hjälpa dig själv är att genom att satsa på kvalitet. Bra kläder är första steget. Rätt utrustning är något annat som kommer lyfta din träning. För målet är att må bättre, men också ha det roligt. Gör sådant du tycker om. Expressen skriver om tyngdlyftaren som byggde eget gym.

Motivationen för att träna kan komma från olika håll. Du kanske vill motionera tillsammans med en kompis. Eller så är det läkaren som skickar dig till gymmet. Ta itu med allt det praktiska och njut sedan av ditt pass. Det är du värd.