Tryck på ESC för att stänga

Skåne är en av Sveriges mest attraktiva regioner

Det finns många anledningar till detta. Landskapet har ett gynnsamt klimat och närheten till Europa betyder mycket. Storstaden Köpenhamn är aldrig långt borta och där finns bland annat Skandinaviens största flygplats. I ljuset av detta har flera svenskar bestämt sig för att flytta till Skåne. Andra väljer att investera i en semesterbostad.

Klimatet är som sagt en viktig faktor. Landskapet har dock inte varmare somrar än vad man exempelvis har i Stockholm. Det är däremot under vinterhalvåret som man kan dra nytta av ett bättre klimat. Detta skapar bland annat goda möjligheter för odling. Faktum är att man exempelvis odlar äpplen på Österlen som sedan exporteras till resten av Sverige.

Badstränderna utmärker sig även om somrarna inte är nämnvärt varmare. Nästan alla de bästa stränderna i Sverige går att finna i Skåne. Det finns flera mil av kritvita stränder som är välbesökta under sommarhalvåret. Många svenskar upptäckte detta under den pandemi som drabbade oss under 2020. Vi blev nämligen tvungna till att semestra på hemmaplan under denna tidsperiod som begränsade oss från att åka utomlands.

Ekonomi och företagsmöjligheter utgör en förutsättning för att man ska kunna bo i Skåne. Regionen har nästan alltid haft ett myllrande entreprenörsliv. En anledning till detta är närheten till övriga Europa. Många svenska företag är som bekant globalt aktiva. Man vill därför kunna ha ett huvudkontor som inte ligger allt för långt bort från de övriga länderna på kontinenten.

Malmö och Helsingborg är de största städerna. Där finner du flera framgångsrika företag. Närheten till Danmark skapar goda förutsättningar för att kunna rekrytera rätt personal. Faktum är att många Skåningar pendlar till Köpenhamn för att jobba. Det är även vanligt med danskar som kommer till Skåne för att jobba.

Folkmängd

Skåne är ett av Sveriges minsta landskap till ytan. Samtidigt har man en av de största befolkningarna. Detta visar på att många människor vill bo här. Svenska Dagbladet har skrivit en bra artikel om anledningen varför.

Det finns gott om tätorter med fler än 30 000 invånare. Detta brukar kunna borga för att det också finns ett rikt nöjes- och kulturliv. Människor vill generellt sett kunna ha tillgång till ett visst nöjesutbud om de ens ska överväga att flytta. Detta är med andra ord en viktig faktor för samtliga regioner när de vill locka nya invånare. Lägg därtill att många människor vill ha nära till havet, vilket inte är något problem för skåningarna.

Ibland vill man också göra gällande att det finns en annan typ av kultur här. Hur mycket den skiljer sig från Sverige vill vi inte gå in på. Det är i grund och botten något som tenderar att variera beroende på vem du frågar. Lägg därtill att alla svenska landskap har någon form av egenhet.

Vi vet dock att Skåne historiskt sett har försökt vinna sin självständighet. Man tillhörde under en lång tid Danmark. Flera krig gjorde dock så att landskapet tillföll Sverige. Ur detta perspektiv kan man säga att man faktiskt har en unik roll i den svenska historian.

Odla i Skåne

Vi har redan pratat om det gynnsamma odlingsklimatet i den sydligaste delen av Sverige. Ett bevis på detta är som sagt äpplen och sockerbetor, som inte är vanligt förekommande i de övriga delarna av landet.

Många experter menar att vi förmodligen kommer att odla mer i vårt land i framtiden. Det finns flera anledningar till det.

  • Klimatet blir varmare över hela jordklotet. Detta ger bättre förutsättningar att odla även i Sverige. Historiskt sett är det främst de långa vintrarna som har förhindrat odlingen. Även vintrarna kommer bli varmare, vilket kommer märkas mest i Skåne.
  • Vi vill också sluta med mycket av vår import av livsmedel. Även här kan vi finna flera anledningar. Den främst anledningen är dock att import skapar en onödig påfrestning på miljön. Alla former av transporter släpper ut mer växthusgaser.
  • Slutligen måste vi lyfta vikten av att kunna odla ekologiskt. Det finns en stor efterfrågan av ekologiska livsmedel från den svenska befolkningen. Många människor är dessutom villiga att betala ett betydligt högre pris för ekologiska varor, vilket ökar möjligheterna för svenska företagare att ge sig in på marknaden.

Det är dock inte bara odling som förmodligen kommer ske på hemmaplan i framtiden.

Underkläder (https://hemplybalance.se/intim/), skönhetsprodukter (https://hemplybalance.se/cbd-hampaoljor/) och annat är i dagsläget nästan uteslutandes importprodukter. Tillverkningskostnaderna för dessa produkter är helt enkelt för höga i Sverige. Det ena brukar dock ge det andra.

Företagare i bland annat Skåne kommer förmodligen försöka ta sig in på denna marknad. Flera sektorer kommer därefter följa efter. När man ser att odlingen fungerar kommer det ge självförtroende för att försöka sig på andra produkter. CBD-olja och skönhetsprodukter är ständigt växande marknader.

Varför ska man inte försöka sig på dessa marknader när så många svenskar i stället handlar av företag i andra länder?