Tryck på ESC för att stänga

Sightseeing i Ystad: 5 ställen du inte får missa

Ystad är en mycket charmig kuststad i sydöstra Skåne, känd för sina pittoreska gator, historiska byggnader och vackra omgivningar. Staden erbjuder en blandning av kultur, natur och historia som gör den till ett perfekt resmål för både lokalbor och turister. Oavsett om du är intresserad av historiska monument eller vill njuta av natursköna miljöer, har Ystad något för alla. Här listar vi fem platser du inte får missa när du besöker denna pärla i Skåne.

1. Sandskogen – Upptäck Ystad på två hjul

Omgivningarna kring Ystad erbjuder fantastiska naturupplevelser. Ett av de mest populära områdena är Sandskogen, en lång sandstrand kantad av tallar, som sträcker sig flera kilometer längs kusten. Här kan du promenera längs den fina stranden, njuta av havsbrisen eller vandra på de många stigarna som leder genom den lummiga tallskogen.

För att få ut det mesta av din vistelse i Sandskogen rekommenderas att ta med egen, eller hyra, elcykel som finns anpassade för både barn, herrar och för damer. Med en elcykel kan du enkelt utforska hela det stora området, vilket gör att du kan njuta av både skogen och stranden på samma dag. Det är också ett miljövänligt sätt att ta sig runt och upptäcka Ystads vackra natur. Packa gärna med en picknick och hitta din egen avskilda plats vid havet för en riktigt rofylld stund.

2. Ystads kloster – Ett steg tillbaka i historien

Ystads kloster, grundat 1267, är en av de bäst bevarade medeltida klosteranläggningarna i Sverige. Klostret, som tidigare tillhörde franciskanermunkarna, rymmer idag ett museum där du kan lära dig mer om stadens och klostrets historia. Museet är fyllt med utställningar om Ystads medeltida liv, men också om klostrets religiösa och kulturella betydelse genom århundradena. En promenad genom den vackra klosterträdgården ger en känsla av lugn och avskildhet, perfekt för en paus från stadslivet.

3. Stora Östergatan – Shoppa och fika i hjärtat av Ystad

Stora Östergatan, stadens huvudgata, erbjuder en härlig blandning av butiker, caféer och restauranger. Här hittar du små lokala butiker som säljer allt från hantverk till kläder och inredning. Det är också en plats där du kan slå dig ner för en kopp kaffe och betrakta det dagliga livet i Ystad passera förbi. För den som vill uppleva stadens puls är Stora Östergatan ett måste. Gatan är även ett bra utgångsläge för att upptäcka andra delar av stadens charmiga centrum.

4. Ales Stenar – Sveriges eget Stonehenge

Strax utanför Ystad, på Kåsebergaåsen, ligger Ales Stenar – en av Sveriges mest fascinerande fornlämningar. Denna skeppssättning, bestående av 59 stora stenblock, är från järnåldern och sträcker sig över 67 meter. Här får du en fantastisk utsikt över havet samtidigt som du får ta del av en viktig del av Sveriges förhistoria. Ales Stenar är också en populär plats för naturälskare och fotografer, särskilt vid solnedgång då himlen bjuder på en spektakulär färgpalett.

5. Ystad Studios Visitor Center – En inblick i filmens värld

För alla som är intresserade av film och TV är Ystad Studios Visitor Center ett absolut måste. Ystad är kanske mest känd internationellt för Henning Mankells Wallander, och här kan du få en inblick i hur den berömda serien spelades in. Besökaren kan vandra genom autentiska kulisser och få en uppfattning om hur det är att stå framför eller bakom kameran. Centret erbjuder också workshops och interaktiva utställningar, vilket gör det till ett roligt besök för hela familjen.

Ystad – Något för alla

Ystad är en stad som erbjuder en perfekt kombination av historia, kultur och natur. Oavsett om du är ute efter att lära dig mer om stadens medeltida arv, promenera längs pittoreska gator eller njuta av vackra vyer över Östersjön, finns det något för alla här. Med hjälp av en cykel eller elcykel kan du smidigt ta dig mellan stadens många sevärdheter och få ut det mesta av din vistelse i denna skånska pärla.